Almérők telepítése

Almérők telepítése

Egyedi mérési pontok kialakítása

Cégünk a 2020. januári rendelet megjelenése után az elsők között volt, amely megkezdte a különböző gazdálkodó szervezeteknél az almérők felmérését, telepítését. Az általunk kiépített mérési rendszer segítségével egyszerre biztosítjuk, hogy egyfelől megfeleljen a törvényi előírásoknak, másfelől pedig növelje Szervezete hatékonyságát és optimalizálja energia költségeit.

A szakreferens foglalkoztatására kötelezett cégeknek 2021. január 1-étől almérővel kötelező mérni az alábbiakat:

  • 100 kW-nál nagyobb beépített teljesítményű önálló villamos berendezéseket (évi 2000 üzemóra felett),
  • 140 kW-nál nagyobb villamos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezéseket (évi 2000 üzemóra felett),
  • 2020. január 24-től a TAO-kedvezmény igénybevétele esetén az új beruházással érintett villamos berendezéseket

A Magyar Közlöny 2020. június 29-i számában megjelent az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) módosítása. Az első rendelet a tárgyban még 2020. január 20-án jelent meg. A módosított szabályokat az egyes adatszolgáltatási, műszaki és díjfizetési tárgyú MEKH rendeletek módosításáról szóló 6/2020. (VI. 29.) MEKH rendelet tartalmazza.

Az új, módosított rendelet az alábbiakat szabályozza:

  • a főmérő (más néven az elszámolási mérő) – a rendeletben meghatározott feltételek teljesülése esetén – almérőként alkalmazható
  • meghatározza és szabályozza az almérők elvárt pontossági besorolását
  • az adatgyűjtő rendszerek használatát engedélyezi
  • egy évvel meghosszabbítja az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezések tekintetében az almérők felszerelésére biztosított felkészülési időt. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy 2022. január 1-től viszont változatlanul, 100kW feletti teljesítmény esetén kötelező az almérő felszerelése.

Társaságunk vállalja a folyamat elvégzését, azaz az adott rendszer felmérésétől a kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig mindent átvállalunk Partnereinktől. 

Ez a kötelező invesztíció azonban nem vész kárba, hiszen megtérülési számítások alapján nagyságrendileg egy év alatt visszahozza az árát, ráadásul a felmerülő költségek jelentős hányada (30-65%) vissza is igényelhető a befizetendő TAO-ból.